MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Produkcja witaminy D w organizmie jest zależna od naszego...
fot. Polina Tankilevitch / Pexels

Jak wrócić do formy wiosną? Zanim zaczniesz się odchudzać, wprowadź w życie tych 5 nawyków. Wzmocnią organizm i pomogą zrzucić kilogramy

Uzupełnij niedobór witaminy D po zimie

Produkcja witaminy D w organizmie jest zależna od naszego kontaktu ze światłem słonecznym. Dlatego w okresie jesienno-zimowym szczególnie często jesteśmy narażeni na niedobór tego związku odżywczego. A jest on niezwykle ważny, ponieważ zapewnia prawidłowe funkcjonowania całego organizmu. Wspiera zdrowy rozwój kości i zębów oraz pracę układu odpornościowego.

1000–2000 j.m./dobę (25–50 µg/dobę), w zależności od masy ciała i spożycia witaminy D w diecie, to dawka zalecana przez cały rok, dla osoby, która nie opala się z odkrytymi przedramionami i nogami przez 30–45 minut w godzinach 10-15, bez filtrów przeciwsłonecznych od maja do końca września.

Zobacz również

Bursztynowa Dama z Sosnowca i Buk Victoria z Rybnika walczą w konkursie Drzewo Roku!

NOWE
Bursztynowa Dama z Sosnowca i Buk Victoria z Rybnika walczą w konkursie Drzewo Roku!

Pożar kotłowni w Jastrzębiu. Ucierpiał 55-latek. Mężczyzna samodzielnie gasił pożar

NOWE
Pożar kotłowni w Jastrzębiu. Ucierpiał 55-latek. Mężczyzna samodzielnie gasił pożar

Polecamy

Trwa budowa stadionu lekkoatletycznego w Chełmie. Zakończenie prac pod koniec lipca

Trwa budowa stadionu lekkoatletycznego w Chełmie. Zakończenie prac pod koniec lipca

Będzie "Majsterkowy Dzień Dziecka" w sklepach Castorama w Chełmie i Zamościu

Będzie "Majsterkowy Dzień Dziecka" w sklepach Castorama w Chełmie i Zamościu

Dip czosnkowy z fetą. Pyszny dodatek do warzyw i mięs. Zrobisz raz i przepadniesz

HIT DNIA
Dip czosnkowy z fetą. Pyszny dodatek do warzyw i mięs. Zrobisz raz i przepadniesz