MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ziemniaki i ryż najlepiej spożywać od razu po przygotowaniu,...
fot. Jelena Jemczuk/gettyimages

Tych rzeczy nie odgrzewaj – grozi to zatruciem pokarmowym. Zobacz, które potrawy najlepiej jeść od razu po ugotowaniu lub na zimno

Ziemniaki i ryż

Ziemniaki i ryż najlepiej spożywać od razu po przygotowaniu, ponieważ wtedy zachowują swój smak i wartość odżywczą. Wraz z upływem czasu przechowywania ziemniaki tracą swoją barwę i stają się twarde lub mają gumową konsystencję. W przypadku ryżu robi się twardy i zlepia się w jedną bryłę.

Niewłaściwe przechowywanie stwarza ryzyko rozwoju na powierzchni produktu bakterii Clostridium botulinum, która wydziela szkodliwy jad kiełbasiany.

Zatrucie nią jest szczególnie niebezpieczne dla niemowląt, ponieważ może wywołać botulizm dziecięcy, czyli chorobę objawiającą się nudnościami, wymiotami, zaburzeniem widzenia, osłabieniem napięcia mięśniowego, dusznościami oraz trudnościami w oddawaniu moczu.

Zobacz również

Oto wygrane projekty Legnickiego Budżetu Obywatelskiego

NOWE
Oto wygrane projekty Legnickiego Budżetu Obywatelskiego

Obwodnica Staszowa, drugi odcinek już prawie gotowy! Wiemy kiedy pojedziemy [ZDJĘCIA]

NOWE
Obwodnica Staszowa, drugi odcinek już prawie gotowy! Wiemy kiedy pojedziemy [ZDJĘCIA]

Polecamy

Gdzie na Korfu kręcono serial „Durrellowie”? 12 miejsc, które fani rozpoznają od razu

Gdzie na Korfu kręcono serial „Durrellowie”? 12 miejsc, które fani rozpoznają od razu

Historia jak z filmu...Miss Polski była związana z gangsterem

Historia jak z filmu...Miss Polski była związana z gangsterem

Ważne zmiany dla pacjentów. Od lipca w ten sposób nie zalogujesz się do IKP

Ważne zmiany dla pacjentów. Od lipca w ten sposób nie zalogujesz się do IKP